logo
Receptbild

”Bikini toast” med rentartar och krämig Guldklimp

Pinnsmala och smörkrispiga toastsnittar som bjuder på vilda smaker, stingslig dijon och ett väldoftande osttäcke. Desirée Jaks, Årets Kock 2023, sätter bikini-toasten på kartan.

Portioner

6

PORTIONER

Portioner

ca 30 min

TILLAGNINGSTID

  • 6 st skivor vit formfranska
  • smör till stekning
  • 1 st gul lök, skalad
  • 150 g svensk renfilé alt. rostbiff, innanlår eller ytterlår
  • 1 st äggula, frigående höns utomhus, eko
  • 1-2 msk dijonsenap
  • 1 dl cornichons
  • 1 msk grönpeppar
  • salt
  • rapsolja till stekning
  • 100 g lagrad hårdost tex Guldklimp eller Prästost
  • 1 st gul lök, skalad
    1. Skär av kanterna på brödet och spara till ströbröd eller som tilltugg till dipp.
      Förbered löken till topping. Skiva den tunt, gärna på mandolin. Lägg i kallt vatten och låt stå i kyl fram till servering.
    1. Starta sedan med tartaren. Värm upp en stekpanna och sota köttet hastigt i den, lägg köttet i kyl. Behåll stekpannan på plattan. Finhacka löken och stek sedan mjuk i olja på svagvärme, ca 5 min, låt svalna.
    1. Finhacka cornichons och lägg i en skål tillsammans med 1 msk dijonsenap, äggula och den stekta löken. Hacka sedan renköttet fint och tillsätt i skålen. Smaka upp med salt och eventuellt mer dijonsenap. Mortla eller mixa grönpepparn och tillsätt i tartaren.
    1. Stek brödet krispigt i smör på en sida och behåll andra sidan mjuk. Lyft över på galler medan du steker resten av brödet. Du kan förbereda fram till detta steg innan gästerna kommer och värma brödet lätt i ugn senare.
    1. Fördela tartaren på 3 st skivor, på den ostekta sidan. Täck med finriven ost och toppa med varsin skiva bröd, med den ostekta sidan ner. Tryck till lätt och låt toasten sätta sig med osten i 1 min innan du skär upp den. Skär varje toast försiktigt i 4 st avlånga mackor och ställ på fat med snittsidan uppåt.
    1. Sila av den isade löken och toppa varje toast. Avsluta med att riva rikligt med ost på toppen. Servera gärna direkt medan toasten är krispig.
LIKNANDE RECEPT

Desirée Jaks

Smördegs-tarte med svamp och smörbrynta hasselnötter

Se receptet

Desirée Jaks

Chipsdipp på äggkräm med forellrom, örter och riven pepparrot

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR