logo
Receptbild

Chipsdipp på äggkräm med forellrom, örter och riven pepparrot

Det finns dipp och så finns det Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks dipp. Det här är en smakupplevelse långt utöver det vanliga. Vill du höja ribban ett snäpp till – gör dina egna hemgjorda chips.

Portioner

6

PORTIONER

Portioner

ca 15 min + 30 min (om du gör dina egna chips)

TILLAGNINGSTID

  • 3 st ägg, frigående höns utomhus, eko
  • 1 msk smör
  • 2 msk smetana
  • 1 msk riven Västerbottensost
  • salt & svartpeppar
  • 1 st schalottenlök
  • champagnevinäger
  • salt
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 dl plockad dill
  • 30 g forellrom
  • 5 cm pepparrot
  • Hemgjorda potatischips alt. en påse lättsaltade lantchips
    1. Värm upp en kastrull med smör. Knäck i äggen och rör på svag värme till en krämig äggröra.
      När äggröran är färdig tillsätt smetana direkt och den rivna osten. Mixa slät i en kannmixer eller med hjälp av en stavmixer. Mixa tills krämen är luftig och slät. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Häll över i en serveringsskål och låt svalna något.
    1. Medan krämen svalnar förbered löken. Finhacka schalottenlök och täck med vinäger i en liten skål eller behållare. Salta och blanda om. Låt dra minst 3 min.
    1. Avsluta dippen genom att toppa krämen med picklad lök och hackade örter. Riv över pepparroten och toppa med forellrom och plockade dillvippor. Servera som dipp till chips.
  1. Hemgjorda potatischips:
    8 st fast potatis, t.ex. Amadine
    Salt
    Olja till fritering

    1. Förbered en skål till potatisen med iskallt vatten, salta vattnet väl.
      Skiva potatisen på en mandolin riktigt tunt och lägg i det salta vattnet. Låt potatisen ligga i vattnet i 30 min.
      Värm oljan i en rymlig kastrull eller fritös till 165 °C.
    1. Lyft upp potatisen på en ren köksduk och låt torka i ca 5 min, vänd efter halva tiden.
      Fritera sedan potatisen i omgångar. När potatisen slutar bubbla är den färdig. Det tar ca 3-5 min. Lyft upp på papper och salta direkt. Upprepa tills all potatis är friterad. Servera direkt eller förvara i lufttät burk.
LIKNANDE RECEPT

Desirée Jaks

Smördegs-tarte med svamp och smörbrynta hasselnötter

Se receptet

Desirée Jaks

”Bikini toast” med rentartar och krämig Guldklimp

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR