Stekt svamp och hackade hasselnötter som brynts i smör. Desirée Jaks, Årets Kock 2023, bjuder en frasig ”tarte” med umamitoppar och smöriga smaker. Tryffel tar det hela en nivå till.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Låt degen tina framme på bänken i 20 min eller i kyl över natten.
Sätt ugnen på 225 °C och lägg en bakplåt i nedre delen av ugnen. Genom att förvärma plåten får vi en krispigare botten.
Skiva svampen och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna och stek svampen på högvärme i olja tills den börjar ta färg. Tillsätt då löken och smöret samt rosmarin, låt stekas ytterligare 2 min. Avsluta med salt, peppar och smaka upp med en skvätt vinäger. Låt svalna lätt.
Lyft försiktigt tarten med bakplåtspappret, ta hjälp av en plåt eller bricka. Lyft över på den varma plåten i ugnen. Baka i ugn 15-20 min, tarten skall bli gyllene på kanterna och krispig i botten.
Under tiden tarten är i ugnen, bryn smöret i en kastrull på låg värme. Krossa eller hacka nötterna och tillsätt sedan i smöret. Låt brynas med i 2 min och salta väl. Smaka av med lite vinäger.
Vill du lyxa till det kan du riva över lite svart tryffel på tarten.
Det finns dipp och så finns det Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks dipp. Det här är en smakupplevelse långt utöver det vanliga. Vill du höja ribban ett snäpp till – gör dina egna hemgjorda chips.
Se receptetPinnsmala och smörkrispiga toastsnittar som bjuder på vilda smaker, stingslig dijon och ett väldoftande osttäcke. Desirée Jaks, Årets Kock 2023, sätter bikini-toasten på kartan.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR