logo
Receptbild

Smördegs-tarte med svamp och smörbrynta hasselnötter

Stekt svamp och hackade hasselnötter som brynts i smör. Desirée Jaks, Årets Kock 2023, bjuder en frasig ”tarte” med umamitoppar och smöriga smaker. Tryffel tar det hela en nivå till.

Portioner

6

PORTIONER

Portioner

ca 30 min

TILLAGNINGSTID

  • 400 g frysta smördegsplattor
  • Mjöl till bakning
  • 150 g svamp i säsong tex. champinjon, svarttrumpet, ostronskivling
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st liten fast potatis
  • 3 msk smetana
  • 1 kvist rosmarin alt ½ tsk torkad
  • 1 msk smör
  • salt & svartpeppar
  • rapsolja till stekning
  • champagnevinäger
  • 50 g smör
  • 50 g hasselnötter
  • 1 msk hackad persilja
  • havssalt
    1. Låt degen tina framme på bänken i 20 min eller i kyl över natten.
      Sätt ugnen på 225 °C och lägg en bakplåt i nedre delen av ugnen. Genom att förvärma plåten får vi en krispigare botten.

    2. Skiva svampen och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna och stek svampen på högvärme i olja tills den börjar ta färg. Tillsätt då löken och smöret samt rosmarin, låt stekas ytterligare 2 min. Avsluta med salt, peppar och smaka upp med en skvätt vinäger. Låt svalna lätt.

    1. Rulla ihop smördegen och kavla sedan ut till en halv centimeter tjock rundel. Lägg över på ett bakplåtspapper.
      Bred ut smetanan på degen, spara ca 2 cm på kanten. Skiva potatisen tunt på mandolin eller för hand. Sprid ut potatisen på smetanan, salta och peppra väl. Toppa sedan med den stekta svampen.
    1. Lyft försiktigt tarten med bakplåtspappret, ta hjälp av en plåt eller bricka. Lyft över på den varma plåten i ugnen. Baka i ugn 15-20 min, tarten skall bli gyllene på kanterna och krispig i botten.

    2. Under tiden tarten är i ugnen, bryn smöret i en kastrull på låg värme. Krossa eller hacka nötterna och tillsätt sedan i smöret. Låt brynas med i 2 min och salta väl. Smaka av med lite vinäger.

    1. Ta ut tarten och låt den gärna svalna 2 min på ett galler innan du avslutar den. Du kan med fördel förbereda tarten fram till detta steg och värma 2 min i ugn när gästerna kommer.
    1. Skär upp tarten i pizzabitar och toppa sedan med det brynta hasselnötssmöret och hackad persilja.
      Servera direkt.

    Vill du lyxa till det kan du riva över lite svart tryffel på tarten.

LIKNANDE RECEPT

Desirée Jaks

Chipsdipp på äggkräm med forellrom, örter och riven pepparrot

Se receptet

Desirée Jaks

”Bikini toast” med rentartar och krämig Guldklimp

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR