logo
Receptbild

Grillad nässelsoppa med glödbakad rotselleri och granbarrsolja

En av vårens första primörer – nässlan. Här grillas den och serveras i en soppa med glödbakad rotselleri och granbarrsolja.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

90 min

TILLAGNINGSTID

  • 1 rotselleri
  • 100 g förvällda nässlor
  • 3 medelstora potatisar
  • ½ vitkålshuvud
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad
  • 2 l kycklingbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl färska granbarr/granskott
  • 20 g spenat
  • 1 dl matolja
  • muskotnöt
  • citron
  • salt
  1. Tänd grillen. När det bildats en fin glödbädd, lägg ner rotsellerin i glöden. Glödbaka på alla sidor tills den är genommjuk, ca 1 timme.

  2. Granbarrsolja:
    Hetta upp matoljan till ca 60° C. Häll oljan i mixerkanna, i med granbarr och spenat, mixa slät. Häll granoljan i en sil med kaffefilter i, låt hänga tills oljan runnit igenom.

    Tips: Den djupt gröna granbarrsoljan smakar lite rosmarin. Prova gärna att droppa den på nybakad pizza eller grillad fisk. Snyggt och väldigt gott.

  3. Soppgrund:
    Skala och dela potatis, vitkål och vitlök. Häll ner i en kastrull med smör och svetta allt gyllenbrunt. Slå på kycklingbuljong, reducera till hälften och tillsätt grädde. Låt koka upp och ställ åt sidan.

  4. Blanda de förvällda nässlorna med lite matolja och grilla dem i en stålsil i ca 2 minuter. Lägg nässlorna i en mixer tillsammans med soppgrunden och smör. Mixa slät och smaka av med salt och citron.

  5. Dela rotsellerin på mitten och gröp ur med en sked, fördela på fyra tallrikar. Slå soppan på rotsellerin, ringla över granoljan och riv muskotnöt över.

LIKNANDE RECEPT

Filip Fastén

Misobakad jordärtskocka med bränd grädde

Se receptet

Johan Backéus

Rostad potatissoppa med pilsnersjuden purjolök

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Griskotlett på ben med spetskålsrulle och senapskräm

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR