En av vårens första primörer – nässlan. Här grillas den och serveras i en soppa med glödbakad rotselleri och granbarrsolja.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Tänd grillen. När det bildats en fin glödbädd, lägg ner rotsellerin i glöden. Glödbaka på alla sidor tills den är genommjuk, ca 1 timme.
Granbarrsolja:
Hetta upp matoljan till ca 60° C. Häll oljan i mixerkanna, i med granbarr och spenat, mixa slät. Häll granoljan i en sil med kaffefilter i, låt hänga tills oljan runnit igenom.
Tips: Den djupt gröna granbarrsoljan smakar lite rosmarin. Prova gärna att droppa den på nybakad pizza eller grillad fisk. Snyggt och väldigt gott.
Soppgrund:
Skala och dela potatis, vitkål och vitlök. Häll ner i en kastrull med smör och svetta allt gyllenbrunt. Slå på kycklingbuljong, reducera till hälften och tillsätt grädde. Låt koka upp och ställ åt sidan.
Blanda de förvällda nässlorna med lite matolja och grilla dem i en stålsil i ca 2 minuter. Lägg nässlorna i en mixer tillsammans med soppgrunden och smör. Mixa slät och smaka av med salt och citron.
Dela rotsellerin på mitten och gröp ur med en sked, fördela på fyra tallrikar. Slå soppan på rotsellerin, ringla över granoljan och riv muskotnöt över.
Smakrik, matig sallad med bakad jordärtskocka, toppad med rapsskott, rökt vildsvin och bränd grädde.
Se receptetJohan Backéus visar hur du gör en rostad soppa på tre varianter av potatis och pilsnerkokt purjolök.
Se receptetLudwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, bjuder på enkel klassiker med kryddiga kålrullar och senapskräm.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR