logo
Receptbild

Årets Kock vinnarrätt 2020

Ludwig Tjörnemo, tolkar sin vinnarrätt i Årets Kock 2020. Kaninterrin med fermenterad svampkräm och picklad majrova. Recept för 4 små portioner.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

180 min

TILLAGNINGSTID

  • 150 g kaninlår
  • 25 g lardo
  • 25 g späck
  • 3 g maizena
  • 30 g schalottenlök
  • 30 g svart trumpetsvamp
  • vitlök
  • 7 g grönpeppar
  • 1 g citronzest
  • 2 g citrontimjan
  • 75 g kanin
  • 100 g grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
  • 2 st majrovor
  • 1 dl champagnevinäger
  • 1 dl socker
  • 2 st äggulor
  • 50 g fermenterad svampjuice
  • 200 g champinjoner
  • 300 g olja
  • 25 g Karljohansvamp, torkad
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st timjankvistar
  • dijonsenap
  • panko
  • svamppulver
  1. Kaninterrin:

    Färs:
    150 g kaninlår
    25 g lardo
    25 g späck
    3 g salt
    5 drag svartpeppar
    5 g vatten
    3 g maizena

    Smaksättning:
    30 g schalottenlök
    30 g svart trumpetsvamp
    10 g vitlök
    7 g grönpeppar
    1 g citronzest
    2 g citrontimjan

    Mousseline:
    75 g kanin
    100 g grädde
    3 g salt

    Kanin:
    Stycka kaninen (filé, lår och puts), skär ut och pressa filén och kyl ner ordentligt. Mal resten i en köttkvarn, ta 2/3 delar av färsen och blanda en korvfärs med trumpetsvamp, lök och grönpeppar.

    Ta 1/3 del av färsen och mixa till en mousseline. Klä formarna med mousseline, fyll med lite korvfärs. Skär skivor av filén och lägg i mitten, fyll upp på med korvfärs.
    Baka i ugnen på kombivärme 80C till innertemp 53C.

    Vid servering, pensla undersidan med dijonsenap och doppa i panko före stekning.

  2. Picklad majrova:
    2 st majrova
    1 dl champagnevinäger
    1 dl socker
    1 dl vatten

    Skala och skiva majrovan tunt. Koka upp lagen och lägg ner majrovan. Låt svalna i lagen.

  3. Svampkräm:
    2 st äggulor
    50 g fermenterad svampjuice

    Svampolja,
    200 g champinjoner
    300 g olja
    25 g Karljohansvamp, torkad
    2 st vitlöksklyftor
    2 st timjankvistar

    Lägg olja, svamp, timjan och vitlök i en vacuumpåse och låt cirkulera i ett vattenbad på 80°C i 2 timmar.

    Vispa äggulor med fermenterad svampjuice tills det tjocknar, montera i svampoljan till en emulsion. Smaka upp med salt.

  4. När du lägger upp:
    Placera kaninterrinen i mitten och lägg den picklade majrovan runt om. Klicka ut lite svampkräm och toppad med hyvlad svamp och svamppulver.

LIKNANDE RECEPT

Ludwig Tjörnemo

Biff Rydberg

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Toast Skagen

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Flygande Jacob

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Tacos

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR