Primörernas primörer är här. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, bakar en sparriskräm och toppar med nässlor och toppmurklor.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Bakad sparriscrème:
skal & ändbit från 8 sparrisar
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
3 st ägg
Salt
Skala sparrisarna som skall råstekas, skär bort botten. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med skalresterna och bottenbiten från sparrisen. Låt dra ca 1 timme. Tillsätt ägg och sila vätskan. Smaka upp med salt och häll sedan upp crèmen i fyra djupa tallrikar. Ställ tallrikarna på en plåt och slå lite vatten i plåten. Plasta eller lägg folie över plåten och baka sedan på 100° i ca 45 minuter tills crèmen stelnat i tallrikarna.
Råstekt sparris, toppmurklor och nässlor:
8 st grön sparris
8 st toppmurklor
1 dl nässlor
50 g smör
Skär sparrisen i mindre bitar. Borsta svampen fri från jord och skiva ca 5 mm tjocka skivor av svampen. Värm en stekpanna med olja, lägg sparrisen och toppmurklorna i pannan. Lägg i nässlorna när sparrisen och toppmurklorna fått fin färg. Avsluta med smör och smaka av med salt.
Garnityr:
50 g forellrom
Körvel
Syrad lök
Toppa tallrikarna med de stekta grönsakerna och sedan på med picklad lök, forellrom och körvel
Ska du bjuda på lammstek? Då måste du prova Thomas Sjögrens härliga pilsner-glaze.
Se receptetEnkel lyx! Överraska någon du tycker om med råstekt hummer och en sanslöst god hummerhollandaise.
Se receptetEn av vårens första primörer – nässlan. Här grillas den och serveras i en soppa med glödbakad rotselleri och granbarrsolja.
Se receptetThomas Sjögren, Årets Kock 2015, bjuder på ostronsoppa med bakad, friterad och picklad rotselleri toppad med persiljeolja.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR