logo
Receptbild

Bakad sparriscrème med råstekt sparris, forellrom & nässlor

Primörernas primörer är här. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, bakar en sparriskräm och toppar med nässlor och toppmurklor.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

90 min

TILLAGNINGSTID

  • 8 st grön sparris
  • Skal & ändbit från 8 sparrisar
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • Salt
  • 8 st toppmurklor
  • 1 dl nässlor
  • 50 g smör
  • 50 g forellrom
  • Körvel
  • Syrad lök
  1. Bakad sparriscrème:
    skal & ändbit från 8 sparrisar
    3 dl vispgrädde
    3 dl mjölk
    3 st ägg
    Salt

    Skala sparrisarna som skall råstekas, skär bort botten. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med skalresterna och bottenbiten från sparrisen. Låt dra ca 1 timme. Tillsätt ägg och sila vätskan. Smaka upp med salt och häll sedan upp crèmen i fyra djupa tallrikar. Ställ tallrikarna på en plåt och slå lite vatten i plåten. Plasta eller lägg folie över plåten och baka sedan på 100° i ca 45 minuter tills crèmen stelnat i tallrikarna.

  2. Råstekt sparris, toppmurklor och nässlor:
    8 st grön sparris
    8 st toppmurklor
    1 dl nässlor
    50 g smör

    Skär sparrisen i mindre bitar. Borsta svampen fri från jord och skiva ca 5 mm tjocka skivor av svampen. Värm en stekpanna med olja, lägg sparrisen och toppmurklorna i pannan. Lägg i nässlorna när sparrisen och toppmurklorna fått fin färg. Avsluta med smör och smaka av med salt.

  3. Garnityr:
    50 g forellrom
    Körvel
    Syrad lök

    Toppa tallrikarna med de stekta grönsakerna och sedan på med picklad lök, forellrom och körvel

LIKNANDE RECEPT

Thomas Sjögren

Pilsner-glazead lammstek

Se receptet

Thomas Sjögren

Råstekt hummer med hummerhollandaise

Se receptet

Filip Fastén

Grillad nässelsoppa med glödbakad rotselleri och granbarrsolja

Se receptet

Thomas Sjögren

Ostronsoppa med rostad, friterad & picklad rotselleri

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR