logo
Receptbild

Råstekt hummer med hummerhollandaise

Enkel lyx! Överraska någon du tycker om med råstekt hummer och en sanslöst god hummerhollandaise.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

90 min

TILLAGNINGSTID

  • 4 st humrar
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g smör
  • 1 dl matolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 4 st schalottenlök
  • 2 st äggulor
  • 1 st citron
  1. Om du använder levande hummer, lägg dem i kokande vatten i 30 sekunder och kyl sedan i isvatten.

  2. Skala hummerstjärtarna och lägg skalen åt sidan. Värm en vid kastrull med matolja.

  3. Stek skalen hårt i kastrullen och tillsätt krossade vitlöksklyftor, klyftade schalottenlökar och tomatpuré.

  4. Stek i ytterligare 30 sekunder och lägg sedan i smöret. Koka ihop smöret med skalen och låt sjuda ca 1 timme. Sila av smöret och använd till hummerhollandaisen.

  5. Lägg äggulor, citronzest, citronjuice och salt i en kastrull. Värm kastrullen på låg värme under vispning.

  6. När äggen börjar tjockna, slå i lite av hummersmöret under vispning tills hollandaisen tjocknat.

  7. Späd med vatten om den blir för tjock och smaka av med citron och salt när konsistensen känns bra.

    Tips: På slutet, ta lite av bottensatsen i smöret, där mycket hummersmaken finns, och häll ner i såsen under vispning.

  8. Värm en stekpanna med lite matolja, salta och lägg hummerstjärtarna i pannan. Stek hummern gyllene på båda sidor på hög värme.

    Tips: Stick in två grillspett i varje hummerstjärt så att de inte kröker sig under stekningen.

  9. Sänk sedan värmen och slå på lite av hummersmöret. Hummern skall vara 41 grader i innertemperatur vid servering.

    Servera med rostad blomkål och garnera med dill.

LIKNANDE RECEPT

Filip Fastén

Misobakad jordärtskocka med bränd grädde

Se receptet

Johan Backéus

Rostad potatissoppa med pilsnersjuden purjolök

Se receptet

Johan Backéus

Bakad röding med rostad spetskål och smörad kålsky

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Griskotlett på ben med spetskålsrulle och senapskräm

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Gös med pickad majrova och krasseskum med blåmussla

Se receptet

Thomas Sjögren

Pilsner-glazead lammstek

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR