Enkel lyx! Överraska någon du tycker om med råstekt hummer och en sanslöst god hummerhollandaise.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Om du använder levande hummer, lägg dem i kokande vatten i 30 sekunder och kyl sedan i isvatten.
Skala hummerstjärtarna och lägg skalen åt sidan. Värm en vid kastrull med matolja.
Stek skalen hårt i kastrullen och tillsätt krossade vitlöksklyftor, klyftade schalottenlökar och tomatpuré.
Stek i ytterligare 30 sekunder och lägg sedan i smöret. Koka ihop smöret med skalen och låt sjuda ca 1 timme. Sila av smöret och använd till hummerhollandaisen.
Lägg äggulor, citronzest, citronjuice och salt i en kastrull. Värm kastrullen på låg värme under vispning.
När äggen börjar tjockna, slå i lite av hummersmöret under vispning tills hollandaisen tjocknat.
Späd med vatten om den blir för tjock och smaka av med citron och salt när konsistensen känns bra.
Tips: På slutet, ta lite av bottensatsen i smöret, där mycket hummersmaken finns, och häll ner i såsen under vispning.
Värm en stekpanna med lite matolja, salta och lägg hummerstjärtarna i pannan. Stek hummern gyllene på båda sidor på hög värme.
Tips: Stick in två grillspett i varje hummerstjärt så att de inte kröker sig under stekningen.
Sänk sedan värmen och slå på lite av hummersmöret. Hummern skall vara 41 grader i innertemperatur vid servering.
Servera med rostad blomkål och garnera med dill.
Smakrik, matig sallad med bakad jordärtskocka, toppad med rapsskott, rökt vildsvin och bränd grädde.
Se receptetJohan Backéus visar hur du gör en rostad soppa på tre varianter av potatis och pilsnerkokt purjolök.
Se receptetRödingen är som bäst i januari. Här serveras den med rostad spetskål toppad med en smörad kålsky.
Se receptetLudwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, bjuder på enkel klassiker med kryddiga kålrullar och senapskräm.
Se receptetGösen är en fantastisk matfisk. Här lär du dig att slå ett färgsprakande och kryddigt krasseskum.
Se receptetSka du bjuda på lammstek? Då måste du prova Thomas Sjögrens härliga pilsner-glaze.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR