Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, bjuder på ostronsoppa med bakad, friterad och picklad rotselleri toppad med persiljeolja.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Ostronsoppa:
8 st Svenska ostron
4 dl musselbuljong
3 dl vispgrädde
100g smör
1/2 st citron
1 st bananscharlotten
1 st vitlöksklyfta
Svetta lök och vitlök i en kastrull. Koka musselbuljong och vispgrädde, öppna ostronen. Mixa ostron och smör i soppan, smaka av med salt och citron. Sila soppan innan servering.
Persiljeolja:
1 kruka bladpersilja
100 g svartkål
3 dl matolja
Värm oljan i en kastrull till ca 70°, mixa olja med persilja och svartkål i ca 5 minuter. Sila oljan och låt den svalna innan servering.
Rotselleri:
2 st små rotselleri
2 dl 1-2-3 lag
1 dl matolja
Olja till fritering
Lägg en rotselleri i en ugnsfast form och toppa med olja och salt. Baka i ugnen på 180° i ca 1 timme.
Skiva en halv rotselleri och hacka sedan i små tärningar. Koka upp 1-2-3 lagen och lägg i rotsellerin.
Skala och skiva resten av rotsellerin tunt. Värm oljan till 180° och fritera sellerin gyllene. Lyft upp sellerin på papper och krydda med salt.
Servering:
Skär den bakade rotsellerin i bitar och lägg i botten på tallriken. Lägg sen på den picklade och friterade rotsellerin. På med persiljeolja och färsk persilja. Till sist den varma ostronsoppan.
Ska du bjuda på lammstek? Då måste du prova Thomas Sjögrens härliga pilsner-glaze.
Se receptetEnkel lyx! Överraska någon du tycker om med råstekt hummer och en sanslöst god hummerhollandaise.
Se receptetEmma Shields, finalist Årets Kock 2015, bjuder på halstrad makrill med krispig sallad och ramslöksolja.
Se receptetJessie Sommarström, Årets Kock-finalist 2020, låter sin favorit blåmusslan möta pilsnerns beska med en örtigt grön majonnäs.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR