logo
Receptbild

Ostronsoppa med rostad, friterad & picklad rotselleri

Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, bjuder på ostronsoppa med bakad, friterad och picklad rotselleri toppad med persiljeolja.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

60 min

TILLAGNINGSTID

  • 8 st Svenska ostron
  • 4 dl musselbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 100g smör
  • 1/2 st citron
  • 1 st bananscharlotten
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka bladpersilja
  • 100g svartkål
  • 4 dl matolja
  • 2 st små rotselleri
  • 2 dl 1-2-3 lag
  • Olja till fritering
  1. Ostronsoppa:
    8 st Svenska ostron
    4 dl musselbuljong
    3 dl vispgrädde
    100g smör
    1/2 st citron
    1 st bananscharlotten
    1 st vitlöksklyfta

    Svetta lök och vitlök i en kastrull. Koka musselbuljong och vispgrädde, öppna ostronen. Mixa ostron och smör i soppan, smaka av med salt och citron. Sila soppan innan servering.

  2. Persiljeolja:
    1 kruka bladpersilja
    100 g svartkål
    3 dl matolja

    Värm oljan i en kastrull till ca 70°, mixa olja med persilja och svartkål i ca 5 minuter. Sila oljan och låt den svalna innan servering.

  3. Rotselleri:
    2 st små rotselleri
    2 dl 1-2-3 lag
    1 dl matolja
    Olja till fritering

    Lägg en rotselleri i en ugnsfast form och toppa med olja och salt. Baka i ugnen på 180° i ca 1 timme.

    Skiva en halv rotselleri och hacka sedan i små tärningar. Koka upp 1-2-3 lagen och lägg i rotsellerin.

    Skala och skiva resten av rotsellerin tunt. Värm oljan till 180° och fritera sellerin gyllene. Lyft upp sellerin på papper och krydda med salt.

  4. Servering:
    Skär den bakade rotsellerin i bitar och lägg i botten på tallriken. Lägg sen på den picklade och friterade rotsellerin. På med persiljeolja och färsk persilja. Till sist den varma ostronsoppan.

LIKNANDE RECEPT

Thomas Sjögren

Pilsner-glazead lammstek

Se receptet

Thomas Sjögren

Råstekt hummer med hummerhollandaise

Se receptet

Emma Shields

Krispig vårsallad med halstrad makrill, senapsört, korngryn och ramslöksolja

Se receptet

Jessie Sommarström

Pilsnerkokta blåmusslor, vitlöksstekt surdegsbröd och örtmajonnäs

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR