logo
Receptbild

Dovhjortstartar med spiskummin, rödbeta och brynt smör

Dovhjortstartar serverad med varm kålbuljong. En rätt där köttet fungerar som komplement till grönsakerna. Perfekt både som förrätt och huvudrätt.

Portioner

6

PORTIONER

Portioner

120 min

TILLAGNINGSTID

  • 200 g Dovhjort
  • 200 g Rödbeta
  • 50 g Smör
  • Spiskummin
  • 30 g Lingon
  • 10 g Ättika
  • 15 g Vatten
  • 10 g Socker
  • 100 g Morot
  • Kål, 1 huvud
  • 5 st Gul lök
  • 5 g Kryddpeppar
  • 2000 g Vatten
  • 2 st Lagerblad, färska
  • Sherryvinäger
  • Salt
  • 200 g Dill
  • 50 g Spenat
  • 300 g Olja
  1. Picklade lingon:
    Lingon, 30g
    Ättika, 10g
    Vatten, 15g
    Socker, 10g

    Koka ättika, socker och vatten och slå ljummen lag på lingonen. Låt stå och dra över natten.

  2. Rödbetor:
    Koka rödbetorna i saltat vatten, spola sedan i kallt vatten och skala.

    Skiva rödbetorna tunt med mandolin, stansa i önskad storlek och form, använd gärna en pepparkaksform. Hacka det som blir över från stansningen.

  3. Bryn smöret gyllene.

  4. Morotskräm:
    Skala morot, koka i vatten tills den är riktigt mjuk, mixa och smaka sedan upp med salt.

  5. Kålbuljong:
    Kål. 1huvud
    Gul lök, 5 st
    Kryddpeppar, 5g
    Vatten, 2000 g
    Färska lagerblad, 2 g
    Sherryvinäger
    Salt

    Baka kål och lök i ugn på 300° i ca 2 timmar, tills de är svarta utan på, skala bort det svarta och koka i 1 timme i vatten och kryddpeppar, sila och reducera. Smaka upp med salt, sherryvinäger.

  6. Dillolja:
    Dill, 200g
    Spenat, 50g
    Olja, 300g

    Värm oljan till 70 grader. Mixa oljan med dill och spenat, sila av.

  7. Tartar:
    Ta bort eventuella senor från dovhjorten. Bränn köttet runt om med brännare, hacka i små bitar.

  8. Blanda dovhjort och rödbetor, smaka upp med brynt smör, spiskummin och salt.
    Toppa med en skiva rödbeta, morotskräm, dillolja och lingon. Häll över buljong.

LIKNANDE RECEPT

Filip Fastén

Misobakad jordärtskocka med bränd grädde

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Gös med pickad majrova och krasseskum med blåmussla

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Årets Kock vinnarrätt 2020

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Kryddstekt rådjurssadel med smörstekta kantareller

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR