logo
Receptbild

Gös med pickad majrova och krasseskum med blåmussla

Gösen är en fantastisk matfisk. Här lär du dig att slå ett färgsprakande och kryddigt krasseskum.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

60 min

TILLAGNINGSTID

  • 400 g Gös
  • 50 g Salt
  • 450 g Vatten
  • 4 st Äggulor
  • 100 g Musselbuljong, reducerad
  • 45 g Katsuobushi-vinäger
  • 100 g Vattenkrasse
  • 100 g Rapsolja
  • Salt
  • 3 st Majrovor
  • 1 dl Socker
  • 1 dl Vatten
  • 1 dl Ättika
  1. Stycka gösen och skär den i 60g bitar. Rimma sedan gösen i 10% rimlag i ca 15min.

  2. Baka fisken i ugn på 60°C varmluft under plastfilm tills fisken har en kärntemperatur på 48°C.

    Tips: Lär dig att filea fisk. Det är kul att kunna och det ger dig självförtroende i köket. Kolla på YouTube, där finns massor med korta, enkla kurser.

  3. Koka ihop socker, vatten och ättika till en pickelslag. Låt svalna. Hyvla majrovorna tunt på mandolin och lägg hälften i isvatten och andra hälften läggs i pickels-lagen till servering.

  4. Mixa vattenkrasse och rapsolja i mixer tills vattenkrasseoljan blir varm (ca 5-8 min) i med en nypa salt. Sila sedan av oljan och låt svalna. Blanda ihop äggula, musselbuljong och katsuobushivinäger.

    Tips: Vattenkrassen har en väldigt kryddig smak, så var noga med att smaka av din krasseolja för önskad styrka.

  5. Vid servering, slå upp sabayonne i en kastrull på spisen, värm tills den börjar tjockna (ca 70°C) och avsluta med att röra ner vattenkrasseoljan och smaka av med salt.

LIKNANDE RECEPT

Filip Fastén

Misobakad jordärtskocka med bränd grädde

Se receptet

Johan Backéus

Rostad potatissoppa med pilsnersjuden purjolök

Se receptet

Johan Backéus

Bakad röding med rostad spetskål och smörad kålsky

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Griskotlett på ben med spetskålsrulle och senapskräm

Se receptet

Thomas Sjögren

Pilsner-glazead lammstek

Se receptet

Thomas Sjögren

Råstekt hummer med hummerhollandaise

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR