Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020, kryddrubbar sin rådjurssadel och bjuder på tips om hur du skär ut filén.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Potatiskräm:
400 g potatis
100 g lagrad ost
1 dl grädde
2 msk smör
Salt
Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Passera potatisen, häll i smör, grädde och riven ost. Smaksätt med salt.
Rub:
2 msk fänkålsfrön
1 msk korianderfrön
3 st enbär
2 tsk rosépeppar
Rosta kryddorna i en stekpanna. Mortla sedan till pulver.
Tips: Rosta kryddorna hela i en stekpanna innan du mortlar dem. Det ger dem lite rundare och fylligare smak.
Rådjur:
600 g rådjurssadel/ytterfilé
3 msk smör
Putsa rådjurssadeln. Dela upp i fyra bitar. Gnid in köttet med rubben. Stek i varm panna till fin färg. Avsluta med smör och ös över rådjuret. Tillaga till en kärntemperatur på 48°.
Smörstekta kantareller med sauterad kål:
250 g kantareller
50 g grönkål
50 g svartkål
4 msk lingon
Smör från stekning av rådjur
Lyft upp rådjuret ur stekpannan. Lägg kantarellerna i stekpannan. När kantarellerna fått fin färg, lägg ner kålen. Smaksätt med salt och toppa med lingon.
Skär upp köttet i fina skivor, servera med potatiskräm och kantareller.
Årets Kock 2020 tolkar 1956-års paradrätt Toast Skagen. Smörstekt tunnbröd med vilda råräkor, kräm på pepparrot toppat med isad lök. Recept för 4 små portioner.
Se receptetÅrets Kock 2020 tolkar 1982-års paradrätt Tacos. Krispig wonton med bakat högrev, picklad lök och havtorn. Recept för 4 små portioner.
Se receptetLudwig Tjörnemo, tolkar sin vinnarrätt i Årets Kock 2020. Kaninterrin med fermenterad svampkräm och picklad majrova. Recept för 4 små portioner.
Se receptetSmörstekta kantareller med granskott, och så gröna gnudis till det. Louise Johansson sätter färg och smak på augustimaten.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR