Nu är den här, färskpotatisen! Martin Moses Årets Kock 2019 toppar den med kolgrillad gräddfil och stenbitsrom – prova!
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Färskpotatis:
200 g färskpotatis
25 g normalsaltat smör
salt
vitpeppar
20 g dill
Koka upp vattnet, salta rikligt. Koka potatisen tillsammans med dillstjälkarna. Bryn smöret tills det är gyllene, ca 140° C. Mosa potatisen grovt i smöret och smaka upp med salt och vitpeppar. Plocka dillen i vippor.
Grillad gräddfil:
2 dl gräddfil
1 dl rapsolja iskall
1-2 bitar glödande kol
salt
kaffefilter
Häng gräddfilen i kaffefilter, och låt droppa i minst 3 timmar. Lägg glödande kol i oljan och kväv med aluminiumfolie. Låt stå och dra minst 1 timme. Smaksätt gräddfilen med grilloljan och salt samt reglera texturen med vasslen, (alltså vätskan som runnit av från gräddfilen).
Krispig kavring:
50 g kavring
10 g normalsaltat smör
Riv kavringen grovt och stek frasig i smöret
Stenbitsrom och marinerad gurka:
200 g stenbitsrom
2 st minigurka
4 msk senapsfrö, bruna och gula
0,5 dl socker
0,5 dl ättika
1 dl vatten
2 cm pepparrot
salt
Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med senapsfrö. Sjud ca 5 min och låt svalna.
Hyvla gurkan på längden, dressa med senapsfrö och nyriven pepparrot.
Fördela potatisen i botten på tallriken. Ett par klickar gräddfil tillsammans med gurkan runt om. Avsluta med rommen i mitten och strö över kavringen.
Sommarens paj är en tarte! Prova Emma Shields löktarte på sillbordet, till grillat eller med en klick crème fraiche och löjrom på.
Se receptetLouise Johansson, Årets Kock-finalist 2021, bjuder på sallad med picklade tomater, grillade skockor och getostmajonnäs.
Se receptetPrimörernas primörer är här. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, bakar en sparriskräm och toppar med nässlor och toppmurklor.
Se receptetMartin Moses Årets Kock 2019 bjuder på kalvtartar med örtgrön majonnäs och rostade quinoafrön, lätt rätt med vårens primörer.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR