logo
Receptbild

Färskpotatis med brynt smör, grillad gräddfil och stenbitsrom

Nu är den här, färskpotatisen! Martin Moses Årets Kock 2019 toppar den med kolgrillad gräddfil och stenbitsrom – prova!

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

45 MIN

TILLAGNINGSTID

  • 200 g färskpotatis
  • 25 g normalsaltat smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 20 g dill
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl rapsolja iskall
  • 1-2 bitar glödande kol
  • salt
  • kaffefilter
  • 50 g kavring
  • 10 g normalsaltat smör
  • 200 g stenbitsrom
  • 2 st minigurka
  • 4 msk senapsfrö, bruna och gula
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl vatten
  • 2 cm pepparrot
  1. Färskpotatis:
    200 g färskpotatis
    25 g normalsaltat smör
    salt
    vitpeppar
    20 g dill

    Koka upp vattnet, salta rikligt. Koka potatisen tillsammans med dillstjälkarna. Bryn smöret tills det är gyllene, ca 140° C. Mosa potatisen grovt i smöret och smaka upp med salt och vitpeppar. Plocka dillen i vippor.

  2. Grillad gräddfil:
    2 dl gräddfil
    1 dl rapsolja iskall
    1-2 bitar glödande kol
    salt
    kaffefilter

    Häng gräddfilen i kaffefilter, och låt droppa i minst 3 timmar. Lägg glödande kol i oljan och kväv med aluminiumfolie. Låt stå och dra minst 1 timme. Smaksätt gräddfilen med grilloljan och salt samt reglera texturen med vasslen, (alltså vätskan som runnit av från gräddfilen).

  3. Krispig kavring:
    50 g kavring
    10 g normalsaltat smör

    Riv kavringen grovt och stek frasig i smöret

  4. Stenbitsrom och marinerad gurka:
    200 g stenbitsrom
    2 st minigurka
    4 msk senapsfrö, bruna och gula
    0,5 dl socker
    0,5 dl ättika
    1 dl vatten
    2 cm pepparrot
    salt

    Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med senapsfrö. Sjud ca 5 min och låt svalna.
    Hyvla gurkan på längden, dressa med senapsfrö och nyriven pepparrot.

  5. Fördela potatisen i botten på tallriken. Ett par klickar gräddfil tillsammans med gurkan runt om. Avsluta med rommen i mitten och strö över kavringen.

LIKNANDE RECEPT

Emma Shields

Somrig löktarte på smördeg med honung och timjan

Se receptet

Louise Johansson

Grillad kronärtskocka med picklade tomater och getostkräm

Se receptet

Thomas Sjögren

Bakad sparriscrème med råstekt sparris, forellrom & nässlor

Se receptet

Martin Moses

Örtgrön kalvtartar med sojainkokt svamp & krispig quinoa

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR