Louise Johansson, Årets Kock-finalist 2021, bjuder på sallad med picklade tomater, grillade skockor och getostmajonnäs.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Picklade tomater
1 dl vitvinsvinäger
2 dl strösocker
2 dl vatten
3 kvistar citrontimjan
500 g tomater (gärna olika sorter, storlekar och färger)
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull och förbered ett isbad. Koka upp vitvinsvinäger, socker, vatten och 3 kvistar citrontimjan. Låt svalna. Skär ett tunt kryss på toppen av tomaterna, inte rakt igenom utan bara genom skalet. Skålla tomaterna hastigt i det kokande vattnet i cirka 1 minut. Ta upp med hålslev och kyl ner i isvatten. Skala och dela tomaterna och lägg i en väl rengjord glasburk. Häll över vinägerlagen och låt stå och dra minst 2 timmar innan servering gärna 1 dygn (håller cirka 6 månader i kylskåp).
Kronärtskockor och hjärtsallad
1 1/2 msk salt per liter vatten
3 kvistar citrontimjan
1 citron, saften
4 kronärtskockor
1 dl olivolja
1 kruka basilika
4 hjärtsallad
Koka upp vatten, salt, citronsaft och timjankvistar i en kastrull. Bryt av stjälkarna på kronärtskockorna. Koka skockorna i cirka 30-40 minuter beroende på storlek tills du enkelt kan lossa ett blad. Mixa olja och basilika till en grön olja. Dela skockorna och hjärtsalladen och ringla över basilikaoljan. Grilla skockorna och salladen tills de får fin färg, det tar cirka 3-5 minuter.
Getostkräm
100 g getost
2 dl neutral rapsolja
1 ägg
1/2 tsk honung
Skär av cirka 25 g av osten och frys in. Mixa getost och olja till en ”sprucken” olja. Mixa ägget och tillsätt getostoljan lite i taget tills det tjocknar. Smaka av med honung.
Till servering
2 dl rostade mandlar (gärna marconamandlar)
Färsk basilika
Lägg den grillade salladen på ett stort fat och ringla över getostkräm. Fyll på med kronärtskockor och tomater. Riv över den frysta getosten på toppen och strö över mandel.
Enkel lyx! Överraska någon du tycker om med råstekt hummer och en sanslöst god hummerhollandaise.
Se receptetÅrets Kock 2020 tolkar 1956-års paradrätt Toast Skagen. Smörstekt tunnbröd med vilda råräkor, kräm på pepparrot toppat med isad lök. Recept för 4 små portioner.
Se receptetSommarens paj är en tarte! Prova Emma Shields löktarte på sillbordet, till grillat eller med en klick crème fraiche och löjrom på.
Se receptetEmma Shields, finalist Årets Kock 2015, bjuder på halstrad makrill med krispig sallad och ramslöksolja.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR