logo
Receptbild

Grillad kronärtskocka med picklade tomater och getostkräm

Louise Johansson, Årets Kock-finalist 2021, bjuder på sallad med picklade tomater, grillade skockor och getostmajonnäs.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

60 min

TILLAGNINGSTID

  • 1 1/2 msk salt per liter vatten
  • 3 kvistar citrontimjan
  • 1 citron, saften
  • 4 kronärtskockor
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka basilika
  • 4 hjärtsallad
  • 100 g getost
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk honung
  • 2 dl rostade mandlar (gärna marconamandlar)
  • Färsk basilika
  1. Picklade tomater
    1 dl vitvinsvinäger
    2 dl strösocker
    2 dl vatten
    3 kvistar citrontimjan
    500 g tomater (gärna olika sorter, storlekar och färger)

    Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull och förbered ett isbad. Koka upp vitvinsvinäger, socker, vatten och 3 kvistar citrontimjan. Låt svalna. Skär ett tunt kryss på toppen av tomaterna, inte rakt igenom utan bara genom skalet. Skålla tomaterna hastigt i det kokande vattnet i cirka 1 minut. Ta upp med hålslev och kyl ner i isvatten. Skala och dela tomaterna och lägg i en väl rengjord glasburk. Häll över vinägerlagen och låt stå och dra minst 2 timmar innan servering gärna 1 dygn (håller cirka 6 månader i kylskåp).

  2. Kronärtskockor och hjärtsallad
    1 1/2 msk salt per liter vatten
    3 kvistar citrontimjan
    1 citron, saften
    4 kronärtskockor
    1 dl olivolja
    1 kruka basilika
    4 hjärtsallad

    Koka upp vatten, salt, citronsaft och timjankvistar i en kastrull. Bryt av stjälkarna på kronärtskockorna. Koka skockorna i cirka 30-40 minuter beroende på storlek tills du enkelt kan lossa ett blad. Mixa olja och basilika till en grön olja. Dela skockorna och hjärtsalladen och ringla över basilikaoljan. Grilla skockorna och salladen tills de får fin färg, det tar cirka 3-5 minuter.

  3. Getostkräm
    100 g getost
    2 dl neutral rapsolja
    1 ägg
    1/2 tsk honung

    Skär av cirka 25 g av osten och frys in. Mixa getost och olja till en ”sprucken” olja. Mixa ägget och tillsätt getostoljan lite i taget tills det tjocknar. Smaka av med honung.

  4. Till servering
    2 dl rostade mandlar (gärna marconamandlar)
    Färsk basilika

    Lägg den grillade salladen på ett stort fat och ringla över getostkräm. Fyll på med kronärtskockor och tomater. Riv över den frysta getosten på toppen och strö över mandel.

LIKNANDE RECEPT

Thomas Sjögren

Råstekt hummer med hummerhollandaise

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Toast Skagen

Se receptet

Emma Shields

Somrig löktarte på smördeg med honung och timjan

Se receptet

Emma Shields

Krispig vårsallad med halstrad makrill, senapsört, korngryn och ramslöksolja

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR