logo
Receptbild

Somrig löktarte på smördeg med honung och timjan

Sommarens paj är en tarte! Prova Emma Shields löktarte på sillbordet, till grillat eller med en klick crème fraiche och löjrom på.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

40 min

TILLAGNINGSTID

  • 25 g smör
  • 30 g honung
  • 1 vitlöksklyfta
  • 10 timjankvistar
  • 4 st knippen färsk gul lök (ca 12 st lökar)
  • 250 g kyld smördeg
  • 2 msk sherryvinäger (alt rödvinsvinäger)
  • flingsalt
  1. Du behöver:
    4 små gjutjärnspannor eller en stor.

    Sätt ugnen på 225°C. Smält smöret tillsammans med honung, krossad vitlök och hälften av timjankvistarna. Skär bort det mesta av blasten på löken och halvera den.

    Tips: Försök hitta lökar av samma storlek, det blir snyggast.

  2. Sila smöret och fördela det i pannorna. Stek löken på låg värme med snittytan ned tills den får fin färg och smöret har karamelliserats. Häll på vinägern och ta av stekpannorna från värmen.

  3. Skär degen i fyra lika stora rutor, vik in hörnen och lägg den ovanpå löken så att den täcks. Stick några hål i degen och baka i mitten av ugnen i 20 minuter.

  4. Vänd upp löktarten på en skärbräda, vänd den rätt och skär i bitar. Toppa med flingsalt och plockad timjan.

    Tips: Löktarten är ljuvligt god precis som den är. Prova gärna att servera den som ett tillbehör på sillbordet eller till grillbuffén.

    Tips: Prova gärna att toppa löktarten med crème fraiche och en klick rom, eller smula över Chevré-ost.

LIKNANDE RECEPT

Filip Fastén

Misobakad jordärtskocka med bränd grädde

Se receptet

Johan Backéus

Rostad potatissoppa med pilsnersjuden purjolök

Se receptet

Filip Fastén

Grillad nässelsoppa med glödbakad rotselleri och granbarrsolja

Se receptet

Emma Shields

Krispig vårsallad med halstrad makrill, senapsört, korngryn och ramslöksolja

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR