Martin Moses Årets Kock 2019 bjuder på kalvtartar med örtgrön majonnäs och rostade quinoafrön, lätt rätt med vårens primörer.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Kalvtartar i örtemulsion:
200 g kalvrygg eller innanlår
100 g örter (blanda gärna tex. timjan, persilja, ramslök, dragon, gräslök)
50 g bladspenat
havssalt
2 st äggulor
3 dl rapsolja
1 st bananschalottenlök
10 g gräslök
salt & svartpeppar
vitvinsvinäger
Värm oljan till 50° C. Mixa tillsammans med örterna och en nypa salt i kannmixer på högsta effekt i 3 min. Sila och slå sedan en majonnäs på gulorna och oljan. Smaka av med salt.
Skär köttet i små tärningar och skär löken och gräslöken fint.
Vänd ihop köttet med lök, gräslök, quinoan och majonnäs. Smaka upp med salt och peppar.
Sojainkokta champinjoner:
100 g hårda champinjoner
0,5 dl ättika
0,5 dl socker
1 dl soja
Skiva svampen tunt på mandolin eller med kniv. Koka upp lagen, lägg i svampen och låt koka upp på nytt. Kyl ner innan servering.
Krispig quinoa:
1 dl svart quinoa
olja till fritering
Koka quinoan i saltat vatten, torka tills helt torr. Fritera quinoan i kastrull i 5-10 sek, oljan ska vara 220° C. Låt rinna av på hushållspapper.
Riven lagrad ost och krasse:
50 g lagrad hårdost
1 ask smörgåskrasse
Klipp krassen och riv osten över som avslutning.
Fördela tartaren i mitten av tallriken, gärna i en stansring. Toppa med avrunnen svamp, krasse och till sist riv rikligt med ost över.
Årets Kock 2020 tolkar 1904-års paradrätt Biff Rydberg. Bifftartar med pilsnerkokt lök och bakad äggkräm, gelé på kalv, lagerblad och pilsner. Recept för 4 små portioner.
Se receptetEmma Shields, finalist Årets Kock 2015, bjuder på halstrad makrill med krispig sallad och ramslöksolja.
Se receptetDovhjortstartar serverad med varm kålbuljong. En rätt där köttet fungerar som komplement till grönsakerna. Perfekt både som förrätt och huvudrätt.
Se receptetJessie, finalist i Årets Kock 2020, serverar tartar på kokt, bakad och råstekt rödbeta toppad med krispigt vinterströssel.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR