logo
Receptbild

Örtgrön kalvtartar med sojainkokt svamp & krispig quinoa

Martin Moses Årets Kock 2019 bjuder på kalvtartar med örtgrön majonnäs och rostade quinoafrön, lätt rätt med vårens primörer.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

45 min

TILLAGNINGSTID

  • 200 g kalvrygg eller innanlår
  • 100 g örter (blanda gärna tex. timjan, persilja, ramslök, dragon, gräslök)
  • 50 g bladspenat
  • havssalt
  • 2 st äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 1 st bananschalottenlök
  • 10 g gräslök
  • salt & svartpeppar
  • vitvinsvinäger
  • 100 g hårda champinjoner
  • 0,5 dl ättika
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl soja
  • 1 dl svart quinoa
  • olja till fritering
  • 50 g lagrad hårdost
  • 1 ask smörgåskrasse
  1. Kalvtartar i örtemulsion:
    200 g kalvrygg eller innanlår
    100 g örter (blanda gärna tex. timjan, persilja, ramslök, dragon, gräslök)
    50 g bladspenat
    havssalt
    2 st äggulor
    3 dl rapsolja
    1 st bananschalottenlök
    10 g gräslök
    salt & svartpeppar
    vitvinsvinäger

    Värm oljan till 50° C. Mixa tillsammans med örterna och en nypa salt i kannmixer på högsta effekt i 3 min. Sila och slå sedan en majonnäs på gulorna och oljan. Smaka av med salt.

    Skär köttet i små tärningar och skär löken och gräslöken fint.

    Vänd ihop köttet med lök, gräslök, quinoan och majonnäs. Smaka upp med salt och peppar.

  2. Sojainkokta champinjoner:
    100 g hårda champinjoner
    0,5 dl ättika
    0,5 dl socker
    1 dl soja

    Skiva svampen tunt på mandolin eller med kniv. Koka upp lagen, lägg i svampen och låt koka upp på nytt. Kyl ner innan servering.

  3. Krispig quinoa:
    1 dl svart quinoa
    olja till fritering

    Koka quinoan i saltat vatten, torka tills helt torr. Fritera quinoan i kastrull i 5-10 sek, oljan ska vara 220° C. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Riven lagrad ost och krasse:
    50 g lagrad hårdost
    1 ask smörgåskrasse

    Klipp krassen och riv osten över som avslutning.

    Fördela tartaren i mitten av tallriken, gärna i en stansring. Toppa med avrunnen svamp, krasse och till sist riv rikligt med ost över.

LIKNANDE RECEPT

Ludwig Tjörnemo

Biff Rydberg

Se receptet

Emma Shields

Krispig vårsallad med halstrad makrill, senapsört, korngryn och ramslöksolja

Se receptet

Gustav Leonhardt

Dovhjortstartar med spiskummin, rödbeta och brynt smör

Se receptet

Jessie Sommarström

Rödbetstartar med senapsmajonnäs och krispigt vinterströssel

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR