logo
Receptbild

Gnudi med kantareller och granskott

Smörstekta kantareller med granskott, och så gröna gnudis till det. Louise Johansson sätter färg och smak på augustimaten.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

60 min

TILLAGNINGSTID

  • 2 l mjölk (gärna gammaldags mellan 3,8-4-5 % fetthalt)
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 ml vitvinsvinäger
  • 125 g vällagrad svensk ost (t ex Wrångebäck, Svecia eller Präst)
  • 65 g babyspenat
  • 300 g ricottaost
  • 3/4 dl (40 g) mjöl + 1/2 dl mjöl till rullning
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 300 g kantareller
  • 50 g smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 dl granskott (tinade alt. picklade)
  1. Hemmagjord ricottaost
    Tillagningstid: 8 tim avrinning av ricottaost

    2 l mjölk (gärna gammaldags mellan 3,8-4-5 % fetthalt)
    2 dl vispgrädde
    5 ml vitvinsvinäger

    Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en stor kastrull och värm till 79 grader. Behåll temperaturen mellan 75-79 grader i cirka 10 minuter. Rör om försiktigt emellanåt med en slickepott. Ricottan är klar när mjölken spricker och det bildas en ostmassa. Ta upp ostmassan med en hålslev och låt rinna av genom en finmaskig sil i cirka 8 timmar.

  2. Gnudi med kantareller och granskott

    Riv osten och spara 25 gram till garnering. Mixa babyspenat och cirka 1/3 av ricottaosten till en slät och grön smet. Blanda och knåda ost, spenat, ricottaost, mjöl och salt till en deg. Forma avlånga bollar (queneller) med en matsked. Vänd runt i resterande mjöl.

  3. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Finhacka schalottenlök. Grovhacka granskotten.

  4. Stek kantareller först i olja tills vätskan dunstar. Tillsätt schalottenlök, smör och salt. Stek i ytterligare 2 minuter så svampen får färg. Vänd i granskotten.

  5. Koka gnudin i cirka 1 minut tills de flyter upp till ytan.

  6. Servera gnudin med kantarellerna och strö över ytterligare lite riven ost.

LIKNANDE RECEPT

Ludwig Tjörnemo

Årets Kock vinnarrätt 2020

Se receptet

Emma Shields

Somrig löktarte på smördeg med honung och timjan

Se receptet

Emma Shields

Krispig vårsallad med halstrad makrill, senapsört, korngryn och ramslöksolja

Se receptet

Louise Johansson

Grillad kronärtskocka med picklade tomater och getostkräm

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR