Smörstekta kantareller med granskott, och så gröna gnudis till det. Louise Johansson sätter färg och smak på augustimaten.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Hemmagjord ricottaost
Tillagningstid: 8 tim avrinning av ricottaost
2 l mjölk (gärna gammaldags mellan 3,8-4-5 % fetthalt)
2 dl vispgrädde
5 ml vitvinsvinäger
Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en stor kastrull och värm till 79 grader. Behåll temperaturen mellan 75-79 grader i cirka 10 minuter. Rör om försiktigt emellanåt med en slickepott. Ricottan är klar när mjölken spricker och det bildas en ostmassa. Ta upp ostmassan med en hålslev och låt rinna av genom en finmaskig sil i cirka 8 timmar.
Gnudi med kantareller och granskott
Riv osten och spara 25 gram till garnering. Mixa babyspenat och cirka 1/3 av ricottaosten till en slät och grön smet. Blanda och knåda ost, spenat, ricottaost, mjöl och salt till en deg. Forma avlånga bollar (queneller) med en matsked. Vänd runt i resterande mjöl.
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Finhacka schalottenlök. Grovhacka granskotten.
Stek kantareller först i olja tills vätskan dunstar. Tillsätt schalottenlök, smör och salt. Stek i ytterligare 2 minuter så svampen får färg. Vänd i granskotten.
Koka gnudin i cirka 1 minut tills de flyter upp till ytan.
Servera gnudin med kantarellerna och strö över ytterligare lite riven ost.
Ludwig Tjörnemo, tolkar sin vinnarrätt i Årets Kock 2020. Kaninterrin med fermenterad svampkräm och picklad majrova. Recept för 4 små portioner.
Se receptetSommarens paj är en tarte! Prova Emma Shields löktarte på sillbordet, till grillat eller med en klick crème fraiche och löjrom på.
Se receptetEmma Shields, finalist Årets Kock 2015, bjuder på halstrad makrill med krispig sallad och ramslöksolja.
Se receptetLouise Johansson, Årets Kock-finalist 2021, bjuder på sallad med picklade tomater, grillade skockor och getostmajonnäs.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR