logo
Receptbild

Krispig vårsallad med halstrad makrill, senapsört, korngryn och ramslöksolja

Emma Shields, finalist Årets Kock 2015, bjuder på halstrad makrill med krispig sallad och ramslöksolja.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

40 min

TILLAGNINGSTID

  • 1 ½ dl rapsolja
  • 25 g färsk ramslök
  • 2 dl blötlagda korngryn (alt matvete eller havreris)
  • 1 knippe rädisor
  • ½ citron, zest och juice
  • 1 tsk salt
  • 50 g senapsört (eller annan pepprig sallad)
  • 1 kruka dill
  • 2 st hela makrillar
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • svartpeppar från kvarn
  • flingsalt
  1. Värm oljan till 70°C, lägg i ramslöken och mixa slät. Slå upp oljan i en sil, låt den rinna av och svalna. Koka korngrynen nästan mjuka i saltat vatten och låt dem svalna.

  2. Hyvla rädisorna tunt på mandolin och lägg dem i vatten. Blanda oljan med zest, citronjuice och salt. Placera korngrynen i botten på ett fat och toppa med senapsört, rädisor och plockad dill.

  3. Filea makrillen och skär dem sedan en gång på längden och en gång på bredden. Salta makrillen och stek den någon minut i olja på skinnsidan.

  4. Lägg makrillen på salladen och ringla över vinägretten. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.

    Tips: Ramslöksoljan har en mild fin smak av vitlök och citron, prova den på grillade grönsaker.

    Tips: Prova även att lägga makrillen direkt på grillen, eller skiva den tunt och servera som sashimi med lite salt och citron på.

LIKNANDE RECEPT

Filip Fastén

Misobakad jordärtskocka med bränd grädde

Se receptet

Johan Backéus

Rostad potatissoppa med pilsnersjuden purjolök

Se receptet

Filip Fastén

Grillad nässelsoppa med glödbakad rotselleri och granbarrsolja

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Toast Skagen

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR