logo
Receptbild

Kronärtskocka med polenta, ostron och riven tomat

Citronkokta kronärtskockor som grillas lätt och serveras på en ostdoftande polenta och till det riven tomat. Rätten blir magi med svenska råa ostron och riven tomat, signerat Louise Johansson, finalist Årets Kock 2021.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

60 min

TILLAGNINGSTID

  • 8 små kronärtskockor, "carciofi" (annars 4 st större)
  • 1,5 liter vatten
  • Salt
  • 2 bananschalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • 10 kvistar timjan
  • 1 kvist färska lagerblad
  • 5 dl buljong från kronärtskockorna
  • 1 1/4 dl polentagryn
  • 100 g vällagrad ost
  • 2 msk smör
  • 2 plommontomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 8 st ostron, gärna svenska
  • Bronsfänkål
  1. Kronärtskockor:
    8 små kronärtskockor, carciofini (annars 4 st större)
    1,5 liter vatten
    2 tsk salt
    2 bananschalottenlökar
    4 vitlöksklyftor
    1 citron
    10 kvistar timjan
    1 kvist färska lagerblad

    Skiva lök och vitlök. Pressa citronsaft.

    Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i lök, vitlök, citronsaft, timjan och lagerblad.

    Ansa kronärtskockorna genom att skära bort de lite grövre, yttersta bladen. Skär bort cirka 1 centimeter av de grövre bladen på toppen. Skär av stjälken så att cirka 2 centimeter kvarstår. Koka kronärtskockorna i lagen i cirka 12-15 minuter tills de är helt mjuka, känn gärna med en potatissticka i nedre delen av skockan.

    Ta upp kronärtskockorna och sila buljongen.

  2. Polenta:
    5 dl buljong från kronörtskockorna
    1 1/4 dl polentagryn
    100 g vällagrad ost
    1/2 citron
    2 msk smör
    3 krm salt

    Koka upp buljongen och rör i polentagrynen lite i taget. Sjud på svag värme i cirka 5 minuter.

    Riv ost. Riv citronskal och pressa citronsaft (pressa även till tomaterna).

    Smaksätt polentan med ost, citronskal, citronsaft, smör och salt.

  3. Tomater:
    2 plommontomater
    1/2 citron
    2 msk olivolja
    1/2 tsk salt
    2 krm nymald svartpeppar

    Riv tomater grovt med rivjärn i en skål. Smaksätt med citronsaft, olja, salt och peppar.

  4. Till servering:
    8 st ostron, gärna svenska
    Bronsfänkål

    Öppna ostronen och plocka bronsfänkål. Dela kronärtskockorna och ringla över lite olivolja. Grilla, sota, eller stek skockorna i cirka 2 minuter. Lägg en sked polenta i botten av en varm tallrik. Toppa med kronärtskockor, ostron och bronsfänkål. Ringla lite tomatröra runtomkring.

LIKNANDE RECEPT

Filip Fastén

Misobakad jordärtskocka med bränd grädde

Se receptet

Louise Johansson

Grillad kronärtskocka med picklade tomater och getostkräm

Se receptet

Louise Johansson

Gnudi med kantareller och granskott

Se receptet

Thomas Sjögren

Ostronsoppa med rostad, friterad & picklad rotselleri

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR