Citronkokta kronärtskockor som grillas lätt och serveras på en ostdoftande polenta och till det riven tomat. Rätten blir magi med svenska råa ostron och riven tomat, signerat Louise Johansson, finalist Årets Kock 2021.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Kronärtskockor:
8 små kronärtskockor, carciofini (annars 4 st större)
1,5 liter vatten
2 tsk salt
2 bananschalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 citron
10 kvistar timjan
1 kvist färska lagerblad
Skiva lök och vitlök. Pressa citronsaft.
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i lök, vitlök, citronsaft, timjan och lagerblad.
Ansa kronärtskockorna genom att skära bort de lite grövre, yttersta bladen. Skär bort cirka 1 centimeter av de grövre bladen på toppen. Skär av stjälken så att cirka 2 centimeter kvarstår. Koka kronärtskockorna i lagen i cirka 12-15 minuter tills de är helt mjuka, känn gärna med en potatissticka i nedre delen av skockan.
Ta upp kronärtskockorna och sila buljongen.
Polenta:
5 dl buljong från kronörtskockorna
1 1/4 dl polentagryn
100 g vällagrad ost
1/2 citron
2 msk smör
3 krm salt
Koka upp buljongen och rör i polentagrynen lite i taget. Sjud på svag värme i cirka 5 minuter.
Riv ost. Riv citronskal och pressa citronsaft (pressa även till tomaterna).
Smaksätt polentan med ost, citronskal, citronsaft, smör och salt.
Tomater:
2 plommontomater
1/2 citron
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Riv tomater grovt med rivjärn i en skål. Smaksätt med citronsaft, olja, salt och peppar.
Till servering:
8 st ostron, gärna svenska
Bronsfänkål
Öppna ostronen och plocka bronsfänkål. Dela kronärtskockorna och ringla över lite olivolja. Grilla, sota, eller stek skockorna i cirka 2 minuter. Lägg en sked polenta i botten av en varm tallrik. Toppa med kronärtskockor, ostron och bronsfänkål. Ringla lite tomatröra runtomkring.
Smakrik, matig sallad med bakad jordärtskocka, toppad med rapsskott, rökt vildsvin och bränd grädde.
Se receptetLouise Johansson, Årets Kock-finalist 2021, bjuder på sallad med picklade tomater, grillade skockor och getostmajonnäs.
Se receptetSmörstekta kantareller med granskott, och så gröna gnudis till det. Louise Johansson sätter färg och smak på augustimaten.
Se receptetThomas Sjögren, Årets Kock 2015, bjuder på ostronsoppa med bakad, friterad och picklad rotselleri toppad med persiljeolja.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR