logo
Receptbild

Laxtartar med pilsnerpicklad gurka

Pilsnerpicklad gurka på laxtartar! Johan Backéus, Årets Kock 2017, bjuder på krispigt fräsch sommarmat toppad med forellrom.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

45 MIN

TILLAGNINGSTID

  • 100 g gurka
  • 1/2 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl Melleruds Alkoholfria Pilsner
  • 1 krm fänkålsfrö
  • 1 krm anis
  • 1 krm kummin
  • 250 g laxfilé
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 20 g ingefära
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 ägg
  • 3 dl rapsolja
  • 2 msk citronjuice
  • 1 msk dijonsenap
  • 50 g forellrom
  • 2 dl vatten
  • 15 g kombualg
  • 1/2 dl soja
  • 1/2 citron
  • 4 rädisor
  • 30 g machésallat
  1. Pilsnerpicklad gurka:
    100 g gurka
    1/2 dl ättika
    1 dl socker
    1,5 dl Melleruds Alkoholfria Pilsner
    1 krm fänkålsfrö
    1 krm anis
    1 krm kummin

    Stöt kryddorna i en mortel och lägg alla ingredienserna utom gurkan i en kastrull. Värm alltsammans försiktigt så att sockret löser sig. Låt svalna.
    Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnhuset med en sked. Krossa gurkan med hjälp av skaftet på kniven och lägg ned gurkbitarna i ättikslagen.

  2. Tartar på lax:
    250 g laxfilé
    1/2 vitlöksklyfta
    20 g ingefära
    2 msk olivolja
    salt
    peppar

    Skär laxen i små tärningar och smaka upp med riven vitlök, ingefära, salt, peppar samt olivolja.

  3. Senapsmajonnäs:
    1 ägg
    3 dl rapsolja
    2 msk citronjuice
    1 msk dijonsenap

    Blanda alla ingredienser utom oljan. Mixa med stavmixer. Tillsätt oljan stötvis medan du mixar tills en tjock konsistens bildas. Smaka av med salt.

  4. Forellrom i alger och soja:
    50 g forellrom
    2 dl vatten
    15 g kombualg
    1/2 dl soja
    1/2 citron

    Koka upp vatten och kombualgen, låt svalna. Sila vätskan och tillsätt soja, citronjuice och forellrom.

  5. Övrigt
    4 rädisor
    30 g machésallat

    Hyvla rädisorna tunt på en mandolin och plocka sallaten.

  6. Servering: Fördela laxen lite utspritt på tallriken, lägg ut gurkbitarna, klicka ut majonnäsen och toppa med sallad, rädisor och forellromen

LIKNANDE RECEPT

Johan Backéus

Bakad röding med rostad spetskål och smörad kålsky

Se receptet

Emma Shields

Krispig vårsallad med halstrad makrill, senapsört, korngryn och ramslöksolja

Se receptet

Louise Johansson

Grillad kronärtskocka med picklade tomater och getostkräm

Se receptet

Martin Moses

Färskpotatis med brynt smör, grillad gräddfil och stenbitsrom

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR