Pilsnerpicklad gurka på laxtartar! Johan Backéus, Årets Kock 2017, bjuder på krispigt fräsch sommarmat toppad med forellrom.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Pilsnerpicklad gurka:
100 g gurka
1/2 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl Melleruds Alkoholfria Pilsner
1 krm fänkålsfrö
1 krm anis
1 krm kummin
Stöt kryddorna i en mortel och lägg alla ingredienserna utom gurkan i en kastrull. Värm alltsammans försiktigt så att sockret löser sig. Låt svalna.
Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnhuset med en sked. Krossa gurkan med hjälp av skaftet på kniven och lägg ned gurkbitarna i ättikslagen.
Tartar på lax:
250 g laxfilé
1/2 vitlöksklyfta
20 g ingefära
2 msk olivolja
salt
peppar
Skär laxen i små tärningar och smaka upp med riven vitlök, ingefära, salt, peppar samt olivolja.
Senapsmajonnäs:
1 ägg
3 dl rapsolja
2 msk citronjuice
1 msk dijonsenap
Blanda alla ingredienser utom oljan. Mixa med stavmixer. Tillsätt oljan stötvis medan du mixar tills en tjock konsistens bildas. Smaka av med salt.
Forellrom i alger och soja:
50 g forellrom
2 dl vatten
15 g kombualg
1/2 dl soja
1/2 citron
Koka upp vatten och kombualgen, låt svalna. Sila vätskan och tillsätt soja, citronjuice och forellrom.
Övrigt
4 rädisor
30 g machésallat
Hyvla rädisorna tunt på en mandolin och plocka sallaten.
Servering: Fördela laxen lite utspritt på tallriken, lägg ut gurkbitarna, klicka ut majonnäsen och toppa med sallad, rädisor och forellromen
Rödingen är som bäst i januari. Här serveras den med rostad spetskål toppad med en smörad kålsky.
Se receptetEmma Shields, finalist Årets Kock 2015, bjuder på halstrad makrill med krispig sallad och ramslöksolja.
Se receptetLouise Johansson, Årets Kock-finalist 2021, bjuder på sallad med picklade tomater, grillade skockor och getostmajonnäs.
Se receptetNu är den här, färskpotatisen! Martin Moses Årets Kock 2019 toppar den med kolgrillad gräddfil och stenbitsrom – prova!
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR