logo
Receptbild

Matjessill med falsk råraka, brynt smör och gräddfil

Julig, smakrik och grymt prisvärd – matjessill är den perfekta bjudrätten i dessa tider, säger Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.

Portioner

2

PORTIONER

Portioner

45 min

TILLAGNINGSTID

  • 2 matjessillfiléer
  • 1 ägg
  • 40 g smör
  • 500 g fast potatis (medel)
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök
  • 1 rödlök
  • 1/2 dl gräddfil
  1. Falsk råraka:

    Lägg undan 4 potatisar till fritering, skala resten.
    Koka de skalade potatisarna i saltat vatten. Låt koka upp och sjud på medelvärme i ca 20 minuter. Koktiden kan variera beroende på sort och storlek.

    Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Riv de råa potatisarna på rivjärnets grova sida. Spola rent från stärkelse och låt ligga i ljummet vatten i 10 minuter. Sila potatisen och krama ur all vätska.

    Hetta upp olja i fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 160 grader. Fritera potatisen gyllene och krispig. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper, salta.

    Finhacka rödlök, gräslök och plocka dillen.

  2. Koka ägget i 8 minuter, kyl ned. Skala och skär ägget i mindre bitar.

    Skär matjessillen i fina bitar.

    Smält smöret i kastrull på hög värme under vispning. Smöret är klart när det är gyllenbrunt och har en nötig doft.

  3. Vid servering:

    Lägg upp matjessillen på en tallrik, toppa med ägg, dill och gräslök, slå över det brynta smöret.

    Pressa potatisen på tallrikar toppa med den friterade potatisen, gräslök, rödlök, och dill

    Klicka ut gräddfilen.

LIKNANDE RECEPT

Gustav Leonhardt

Tartlett fylld med ostpudding, toppad med Vin Jaune-karamelliserad lök

Se receptet

Jessie Sommarström

Pilsnerkokta blåmusslor, vitlöksstekt surdegsbröd och örtmajonnäs

Se receptet

Jessie Sommarström

Rödbetstartar med senapsmajonnäs och krispigt vinterströssel

Se receptet

Jessie Sommarström

Tortelloni med grönkålspesto, hasselnötter och lagrad ost

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR