Julig, smakrik och grymt prisvärd – matjessill är den perfekta bjudrätten i dessa tider, säger Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Falsk råraka:
Lägg undan 4 potatisar till fritering, skala resten.
Koka de skalade potatisarna i saltat vatten. Låt koka upp och sjud på medelvärme i ca 20 minuter. Koktiden kan variera beroende på sort och storlek.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Riv de råa potatisarna på rivjärnets grova sida. Spola rent från stärkelse och låt ligga i ljummet vatten i 10 minuter. Sila potatisen och krama ur all vätska.
Hetta upp olja i fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 160 grader. Fritera potatisen gyllene och krispig. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper, salta.
Finhacka rödlök, gräslök och plocka dillen.
Koka ägget i 8 minuter, kyl ned. Skala och skär ägget i mindre bitar.
Skär matjessillen i fina bitar.
Smält smöret i kastrull på hög värme under vispning. Smöret är klart när det är gyllenbrunt och har en nötig doft.
Vid servering:
Lägg upp matjessillen på en tallrik, toppa med ägg, dill och gräslök, slå över det brynta smöret.
Pressa potatisen på tallrikar toppa med den friterade potatisen, gräslök, rödlök, och dill
Klicka ut gräddfilen.
Den här osttartletten är en enklare variant på Gustav Leonhardts vinnarrätt i Årets Kock 2021. Vin Jaune betyder gult vin på franska och är ett torrt vitt vin med hög syra.
Se receptetJessie Sommarström, Årets Kock-finalist 2020, låter sin favorit blåmusslan möta pilsnerns beska med en örtigt grön majonnäs.
Se receptetJessie, finalist i Årets Kock 2020, serverar tartar på kokt, bakad och råstekt rödbeta toppad med krispigt vinterströssel.
Se receptetMiddag för två, max 150 kr? Då blir det hemgjord tortelloni med grönkålspesto, säger Jessie, Årets Kock 2022.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR