logo
Receptbild

Tartlett fylld med ostpudding, toppad med Vin Jaune-karamelliserad lök

Den här osttartletten är en enklare variant på Gustav Leonhardts vinnarrätt i Årets Kock 2021. Vin Jaune betyder gult vin på franska och är ett torrt vitt vin med hög syra.

Portioner

6

PORTIONER

Portioner

60 min

TILLAGNINGSTID

  • 50 g färskost
  • 50 g långlagrad ost
  • 20 g crème fraiche
  • 2 st ägg
  • 40 g socker
  • 1 st citron
  • 12 g mjöl
  • 60 g grädde
  • 180 g mjöl
  • 125 g smör
  • 2 st äggulor
  • 3 msk vatten
  • 3 g salt
  • 1 st gul lök
  • 50 g vin jaune
  • 20 g smör
  • 3 g lagerblad
  • 3 g citrontimjan
  • 2 g salt
  • citrontimjan
  • lakritsrot
  • salt
  1. Ostsmet:
    Vispa färskost, ost, crème fraiche, ägg och socker till en fluffig smet. Addera zest och juice från en citron, mjöl och grädde.

  2. Tartlett:
    Blanda mjöl, smör, äggula, vatten och salt till en smidig deg. Tryck degen i en fin form och baka i ugnen på 175° i ca 20 min.

  3. Fyll tartletten med ostsmeten, baka i ugn på 200° i ca 10-15 min.

  4. Dela löken i 1 cm tjocka skivor. Bränn löken med brännare. Karamellisera socker och stek löken med smör, lagerblad, citrontimjan och vin jaune. Salta och toppa med citrontimjan, salt och riven lakritsrot.

  5. Toppa ostpuddingen med den karamelliserade löken.

LIKNANDE RECEPT

Johan Backéus

Bakad röding med rostad spetskål och smörad kålsky

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Griskotlett på ben med spetskålsrulle och senapskräm

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Årets Kock vinnarrätt 2020

Se receptet

Gustav Leonhardt

Dovhjortstartar med spiskummin, rödbeta och brynt smör

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR