logo
Receptbild

Rödbetstartar med senapsmajonnäs och krispigt vinterströssel

Jessie, finalist i Årets Kock 2020, serverar tartar på kokt, bakad och råstekt rödbeta toppad med krispigt vinterströssel.

Portioner

4

PORTIONER

Portioner

120 min

TILLAGNINGSTID

  • 800 g medelstora rödbetor
  • matolja till stekning
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 saltgurka
  • 2 st schalottenlökar
  • 6 tsk dijonsenap
  • 2 msk senapsmajonnäs
  • 4 tsk ramslökskapris, eller vanlig kapris
  • 1 tsk skånsk senap
  • 1 äggula
  • 3 dl rapsolja
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 jordärtskocka
  • 2 msk solroskärnor
  • 1 dl repade grönkålsblad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • olja till fritering
  1. Krispigt vinterströssel:
    1 jordärtskocka
    2 msk solroskärnor
    1 dl repade grönkålsblad
    salt
    olja till fritering

    Skiva jordärtskockan tunt på mandolin. Fritera på 150 grader tills gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

    Fritera de repade grönkålsbladen på samma temperatur. Obs! tänk på att det stänker varm olja.
    Bladen ska bli mörkgröna och lite transparenta. Låt rinna av på hushållspapper.

    Rosta solroskärnorna i torr stekpanna. Hacka solroskärnorna och blanda med jordärtskockschipsen och grönkålen, krossa lätt med handen och salta.

  2. Rödbetstartar:
    800 g medelstora rödbetor
    matolja till stekning
    1 msk kallpressad rapsolja
    1 saltgurka
    2 st schalottenlökar
    3 tsk dijonsenap
    2 msk senapsmajonnäs
    4 tsk ramslökskapris – finns i välsorterade butiker, annars går det bra att byta ut till vanlig kapris

  3. Kokt rödbeta:
    Koka en av rödbetorna mjukt i saltat vatten, kyl och skala.

    Hyvla tunt 12 skivor på mandolin, pensla skivorna med kallpressad rapsolja, tärna ner det som blir över till tartaren.

  4. Ungsbakade rödbetor:
    Baka hälften av resterande rödbetor med skal i mitten av ugnen på 180 grader i ca 1 timme, eller tills de är mjuka i mitten. Ta ut betorna och låt svalna.
    Skala betorna och tärna.

  5. Råstekta rödbetor:
    Skala och riv resten av rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet.
    Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek den rivna rödbetan på hög värme i ca 4 minuter.

  6. Senapsmajonnäs:
    3 tsk dijonsenap
    1 tsk skånsk senap
    1 äggula
    3 dl rapsolja
    2 tsk sherryvinäger
    salt
    svartpeppar

    Blanda äggulor, senap och vinäger.
    Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Om du känner att den blir för tjock, späd med några droppar vatten. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.

  7. Tartar:
    Finhacka schalottenlök.
    Tärna saltgurkan fint.

    Blanda schalottenlök, saltgurka, dijonsenap, 2 msk av senapsmajonnäsen och den bakade rödbetan tillsammans med den rivna stekta rödbetan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

    Lägg upp tartaren på fyra tallrikar, klicka på mer senapsmajonnäs, täck med den skivade betan.
    Toppa med ramslökskapris och vinterströsslet.

LIKNANDE RECEPT

Johan Backéus

Rostad potatissoppa med pilsnersjuden purjolök

Se receptet

Ludwig Tjörnemo

Biff Rydberg

Se receptet

Gustav Leonhardt

Dovhjortstartar med spiskummin, rödbeta och brynt smör

Se receptet

Jessie Sommarström

Pilsnerkokta blåmusslor, vitlöksstekt surdegsbröd och örtmajonnäs

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR