Jessie, finalist i Årets Kock 2020, serverar tartar på kokt, bakad och råstekt rödbeta toppad med krispigt vinterströssel.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Krispigt vinterströssel:
1 jordärtskocka
2 msk solroskärnor
1 dl repade grönkålsblad
salt
olja till fritering
Skiva jordärtskockan tunt på mandolin. Fritera på 150 grader tills gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
Fritera de repade grönkålsbladen på samma temperatur. Obs! tänk på att det stänker varm olja.
Bladen ska bli mörkgröna och lite transparenta. Låt rinna av på hushållspapper.
Rosta solroskärnorna i torr stekpanna. Hacka solroskärnorna och blanda med jordärtskockschipsen och grönkålen, krossa lätt med handen och salta.
Rödbetstartar:
800 g medelstora rödbetor
matolja till stekning
1 msk kallpressad rapsolja
1 saltgurka
2 st schalottenlökar
3 tsk dijonsenap
2 msk senapsmajonnäs
4 tsk ramslökskapris – finns i välsorterade butiker, annars går det bra att byta ut till vanlig kapris
Kokt rödbeta:
Koka en av rödbetorna mjukt i saltat vatten, kyl och skala.
Hyvla tunt 12 skivor på mandolin, pensla skivorna med kallpressad rapsolja, tärna ner det som blir över till tartaren.
Ungsbakade rödbetor:
Baka hälften av resterande rödbetor med skal i mitten av ugnen på 180 grader i ca 1 timme, eller tills de är mjuka i mitten. Ta ut betorna och låt svalna.
Skala betorna och tärna.
Råstekta rödbetor:
Skala och riv resten av rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek den rivna rödbetan på hög värme i ca 4 minuter.
Senapsmajonnäs:
3 tsk dijonsenap
1 tsk skånsk senap
1 äggula
3 dl rapsolja
2 tsk sherryvinäger
salt
svartpeppar
Blanda äggulor, senap och vinäger.
Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Om du känner att den blir för tjock, späd med några droppar vatten. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.
Tartar:
Finhacka schalottenlök.
Tärna saltgurkan fint.
Blanda schalottenlök, saltgurka, dijonsenap, 2 msk av senapsmajonnäsen och den bakade rödbetan tillsammans med den rivna stekta rödbetan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Lägg upp tartaren på fyra tallrikar, klicka på mer senapsmajonnäs, täck med den skivade betan.
Toppa med ramslökskapris och vinterströsslet.
Johan Backéus visar hur du gör en rostad soppa på tre varianter av potatis och pilsnerkokt purjolök.
Se receptetÅrets Kock 2020 tolkar 1904-års paradrätt Biff Rydberg. Bifftartar med pilsnerkokt lök och bakad äggkräm, gelé på kalv, lagerblad och pilsner. Recept för 4 små portioner.
Se receptetDovhjortstartar serverad med varm kålbuljong. En rätt där köttet fungerar som komplement till grönsakerna. Perfekt både som förrätt och huvudrätt.
Se receptetJessie Sommarström, Årets Kock-finalist 2020, låter sin favorit blåmusslan möta pilsnerns beska med en örtigt grön majonnäs.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR