logo
Receptbild

Tortelloni med grönkålspesto, hasselnötter och lagrad ost

Middag för två, max 150 kr? Då blir det hemgjord tortelloni med grönkålspesto, säger Jessie, Årets Kock 2022.

Portioner

2

PORTIONER

Portioner

90 min

TILLAGNINGSTID

  • 200 g grönkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g svensk, lagrad ost
  • 45 g rostade hasselnötter
  • 1,5 dl olivolja
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Rapsolja till stekning
  • 1 msk smör
  • ca 190 g durumvetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 200 g färskost
  1. Pastadeg:
    ca 190 g durumvetemjöl
    2 ägg
    1 äggula

    Mät upp mjölet på ett bakbord. Gör ett hål i mitten och knäck i äggen och en extra gula.
    Vispa äggen med en gaffel och rör ner mjölet i äggblandnigen, lite i taget.
    När allt mjöl är blandat med äggen, knåda tills degen är slät och fin. Känns den för torr så blanda i ett till ägg och om den är för klibbig så blanda i mer mjöl.
    Låt degen vila i plastfilm i kyl i minst 30 minuter.

  2. Pastafyllning:
    200 g färskost
    20 g lagrad, svensk ost
    Nymalen svartpeppar
    Salt

    Riv osten på finaste sidan av rivjärnet. Blanda med färskosten och mixa fyllningen slät i en matberedare eller med en stavmixer.
    Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

  3. Grönkålspesto:
    200 g grönkål
    1 vitlöksklyfta
    30 g svensk, lagrad ost
    45 g rostade hasselnötter
    1,5 dl olivolja
    Salt
    Nymalen svartpeppar
    Rapsolja till stekning
    1 msk smör

    Repa av bladen, skala och tärna ner stammen.
    Spara några kålblad till stekning, förväll resterande i en rymlig kastrull med saltat vatten (spara kokvattnet till tortellonin). Mixa de förvällda kålbladen i en kannmixer eller matberedare tillsammans med olivolja, den resterande osten och 30 g hasselnötter (spara 15 g till topping). Riv eller pressa ner vitlöken, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
    Är den svår att mixa häll i lite av kokvattnet.

  4. Servering:
    Kavla ut pastadegen med pastamaskin. Vik degen några gånger och kavla ut till 6:an på pastamaskinen.

    Stansa ut rundlar med stansring i önskad storlek. Degen som blir över är bara att kavla ut igen. Spritsa ut fyllningen i mitten (ca 1 tsk) och pensla kanterna med lite vatten. Vik sedan en halvmåne och se till att pressa ur all luft. Vik ihop ändarna och tryck till.

    Stek den tärnade kålstammen med de resterade bladen i rapsolja smaka av med salt.

    Koka upp vattnet igen, lägg i tortellonin och låt koka ca 2-3 min, lyft sedan upp dem med hålslev. Koka upp ½ dl av pastavattnet i en stekpanna eller sauteuse, tillsätt en matsked smör. Låt det koka upp, lägg i en rejäl skopa pesto och rör runt.

    Lägg ner tortellonin i såsen och vänd runt.

    Lägg pastan på tallrikar, fördela den nystekta kålen över och toppa med hackade hasselnötter, riven ost och nymalen svartpeppar.

LIKNANDE RECEPT

Ludwig Tjörnemo

Gös med pickad majrova och krasseskum med blåmussla

Se receptet

Louise Johansson

Gnudi med kantareller och granskott

Se receptet

Jessie Sommarström

Pilsnerkokta blåmusslor, vitlöksstekt surdegsbröd och örtmajonnäs

Se receptet

Jessie Sommarström

Rödbetstartar med senapsmajonnäs och krispigt vinterströssel

Se receptet
Logo
KONTAKT
-

WWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE

SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm

facebook instagram youtube

© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR