Jessie Sommarström, Årets Kock-finalist 2020, låter sin favorit blåmusslan möta pilsnerns beska med en örtigt grön majonnäs.
PORTIONER
TILLAGNINGSTID
Örtolja:
20 g gräslök
15 g dill
25 g spenat
2,5 dl rapsolja
Mixa örter och rapsolja länge i en kannmixer tills oljan blir ca 60°. Sila genom finmaskig sil och kyl. (Pressa inte utan låt den droppa igenom själv).
Tips! Det som blir kvar i silen passar som örtbas i en vinägrett eller i en pasta.
Örtmajonnäs:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 dl örtolja
färskpressad citronjuice
vatten
salt
Blanda äggula, dijonsenap och några droppar citronjuice. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Om du känner att den blir för tjock – späd med några droppar vatten. Smaka av med salt och eventuellt mer citronjuice.
Örtoljan som blir över går utmärkt att frysa.
Vitlöksstekt surdegsbröd:
2 skivor surdegsbröd
2 msk smör
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
Riv brödet i mindre bitar. Finhacka vitlöken. Värm en stekpanna och stek brödet i oljan tills brödet börjar få färg, lägg i smöret och sist vitlöken. Stek brödet tills det blivit krispigt och gyllene. Lyft brödet från pannan och lägg det på hushållspapper.
Pilsnerkokta blåmusslor:
2 kg blåmusslor putsade och sköljda
2 msk rapsolja
4 msk smör
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
33 cl Melleruds alkoholfria pilsner
2 dl grädde
dill och smörgåskrasse till garnering
Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Svetta löken och vitlöken i rapsoljan tillsammans med hälften av smöret i en stor kastrull tills den är mjuk men utan att den får färg.
Lägg musslorna i kastrullen, slå på pilsnern och sätt på lock. Koka tills musslorna precis öppnat sig, ca 4–5 min.
Lyft musslorna med hålslev och lägg åt sidan, reducera ner buljongen en aning, slå sedan i grädden och koka ihop.
Sila över såsen i en mindre kastrull.
Plocka musslorna ur skalen.
Vid servering koka upp såsen och mixa i resten av smöret, smaka upp med salt och lägg ner musslorna så att de blir varma.
Servering:
Lägg örtmajonnäsen på tallriken, lägg på musslorna, skumma såsen igen och slå den över musslorna, toppa med det vitlöksstekta brödet och garnera med örterna.
Gösen är en fantastisk matfisk. Här lär du dig att slå ett färgsprakande och kryddigt krasseskum.
Se receptetEnkel lyx! Överraska någon du tycker om med råstekt hummer och en sanslöst god hummerhollandaise.
Se receptetLudwig Tjörnemo tipsar om hur du gör en morotsorange och ingefärsdoftande smörsås till dina stekta havskräftor.
Se receptetDen här osttartletten är en enklare variant på Gustav Leonhardts vinnarrätt i Årets Kock 2021. Vin Jaune betyder gult vin på franska och är ett torrt vitt vin med hög syra.
Se receptetWWW.SPENDRUPS.SE/KONTAKT
KONSUMENTKONTAKT@SPENDRUPS.SE
SPENDRUPS BRYGGERI AB
Box 45140 | 10430 Stockholm
© 2025 SPENDRUPS BRYGGERI AB | GDPR